A mézről általában

Pár fontos tudnivaló a mézekkel kapcsolatban:

 

  • A méz – hacsak nem túl vizes, vagy szennyezett – nem romlik meg. Fajtától függően hajlamos az ikrásodásra, amikor is cukortartalma többé-kevésbé kikristályosodik. A folyamat visszafordítható: ha 40°C-ra melegítjük, a méz visszanyeri eredeti állagát. Az ennél magasabb hőfokra való melegítés hatására a méz elveszíti gyógyító hatását, mivel a benne lévő hasznos hatóanyagok, tápanyagok lebomlanak. A felmelegítés legegyszerűbb módja: az üveggel együtt egy fazékban vízzel melegíteni, míg elkezd folyósodni, majd konyharuhával kivenni. A mikrohullámú sütő nem célszerű, mivel lebonthatja az enzimeket!

    A méz

    A méz

  • A mézet csak ellenőrzött anyagú műanyagban szabad tárolni, mert egyes mézfajták ki tudnak oldani olyan kémiai anyagokat a műanyagból, amelyek egészségkárosító hatásúak lehetnek! Legjobb üvegben vagy kerámiában tárolni!
  • A mézet soha ne keverd forró teához, mert tönkremennek benne az értékes hatóanyagok!
  • Magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás.
  • 80 %-ban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet. Édesítésre répacukor helyett használjunk mézet.
  • Gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel
  • Vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet
  • Kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a különböző betegségek leküzdésében is
  • Szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges
  • A vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható benne
  • A sötétebb mézek, mint a fenyő vagy a pitypang, gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban
  • A száraz, sötét, hűvös helyen, zárt üvegben tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát – magas B1, B2, B6, C vitamin, folsav
  • A méz körülbelül 190 tápanyagot tartalmaz: 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket, szőlőcukrot, gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe.

Mit csinál a méh a begyűjtött nektárral?

A növények virágaiból összegyűjtött nektár még nagyobb részben vizet tartalmaz, abban a formában nem sokáig tudnák a méhek elraktározni, mert hamar megerjedne. A méz készítésének egyik legfontosabb részét az képezi, hogy a kaptárban található belső munkásméhek az idősebb társaik által összegyűjtött nektárból elpárologtatják a felesleges vizet. A híg nektárt felszívják a mézgyomrukba, elszállítják egy másik sejthez, melyben szétterítik. A levegővel nagy felületen érintkező nektár víztartalma a meleg kaptárban folyamatosan csökken. A páradús levegőt a méhek szárnyrezegtetésükkel keltett légárammal távolítják el a kaptárból.

A nektár és az érlelődő méz felszívása és mozgatása során a méhek garatmirigyéből olyan enzimek kerülnek bele, amelyek az összetett cukrokat egyszerű cukrokká bontják le. A nektár a besűrítéssel egy időben kémiai átalakuláson is keresztülmegy.

A méhek mézhólyagjában található “szelep” szűrő tevékenységet is végez. A nektárba került szilárd alakos elemeket, a virágporokat, az esetleges baktérium és gomba spórákat is képes eltávolítani. Ezeken túl a méhek számára káros anyagok a nektárból a méhek kiválasztó szervébe kerülnek. Természetesen maga az érlelés energia igényes folyamat, a hozzá szükséges energiát a méhek a nektár elfogyasztásából nyerik.

Attól az időtől kezdve tekintjük igazi méznek ezt a kaptárterméket, amikor a víztartalma 18% körüli értéket eléri és a méhek a levegőtől elzárva viaszfedéllel zárják le a mézes sejteket. Ebben a formában a méz hosszú időn keresztül minőségromlás nélkül eltartható, tartalék táplálékot jelent a méhcsalád számára az ínséges időkre. A méhek gyűjtő tevékenységének az a célja, hogy a méhcsalád tartalék élelmet raktározzon el azokra az időkre, amikor a méhek nem tudnak élelmet begyűjteni. A méhek sohasem tudják azt, hogy mennyi élelmet kell elraktározniuk ahhoz, hogy kitartson a legközelebbi hordásig, ezért ha tehetik szakadatlan dolgoznak, kedvező körülmények között jóval többet is képesek begyűjteni.

Posted in Egyéb.

Vélemény, hozzászólás?