A mézszurok, vagyis propolisz

Görög eredetű szó,  jelentése: a városért. Színe általában sötétebb mint a méhviasz, vörösesbarnás színű, ragadós, fertőtlenítő és szigetelő-anyag, amit a méhek a növények mézgás váladékaiból állítanak elő. A fele gyanta, harmada viasz, tizede illóolaj némi virágporral. Propolisz-torlasz védi a bejáratot, a kaptár réseit, ezzel vonják be a kaptár falát, a lépek határát, védik meg a méhsejteket a fertőzésektől, pusztító járványoktól, ami egy ilyen sűrűn lakott fészekben végzetes lehet. Flavonoid-tartalmának és cseranyagainak köszönhetően ugyanis antioxidáns, gombaellenes, antibakteriális és antivirális hatású, felülmúlja a gyógyászatban használt legtöbb antibiotikumot. Bizonyítottan fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító. Antibiotikumként olyan kórokozók ellen is beválik, amelyek a legtöbb alkalmazott antibiotikum ellen már rezisztenssé váltak.
Elfogyasztva emésztőrendszeri gyulladások, fekélyek, fertőzések ellenszereként, értágító és vérnyomáscsökkentő szerként alkalmazzák. Náthára, légúti fertőzésekre kifejezetten ajánlott. Immunerősítő és daganatellenes hatást is tulajdonítanak neki. Külsőleg égési sérüléseknél, gennyes sebeknél, pattanásoknál, szájsebeknél, nehezen gyógyuló, hegesedő sérüléseknél kenőcs formában jól használható, enyhíti a viszketést.

Nyers propolisz

Nyers propolisz

Természetes formában, kapszulaként, kenőcsként, alkoholos tinktúra formájában alkalmazzák. Idegrendszerre kifejtett hatás szerint stressz oldó, depresszión is segíthet.

Gyógyító hatása a mézéhez hasonló,csak erőteljesebb , illetve még több területen alkalmazzák, ezért gyógyhatás-listája kiegészül:  fogszuvasodás gátló, alkalmas gombás fertőzések. Testszag- és izzadás ellen dezodoráló hatását is kiaknázzák.

Külsőleg használható nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, más bőrproblémákra, ízületi fájdalmakra és gyulladásokra, erős baktériumölő és hámgyógyító hatása van.

A propolisz-allergia esetén fellépő tünetek: viszkető pattanások a bőrfelületen, piros szemhéj , az orr alsó része kipirosodik és viszket, nehéz légzés, ritkább esetben erős vérnyomás csökkenés. Ha újbóli fogyasztásnál ismét jelentkeznek a tünetek, akkor nem ajánlott a propolisz alkalmazása.

Rövidebb ideig, kúraszerűen használva az ajánlott mennyiségeket szedjük. Több hónapot meghaladó rendszeres szedése esetén naponta 30 csepp (egy kávéskanál) propolisz tinktúrát fogyasszunk lehetőleg lefekvés előtt. Gyermekeknek 14 éves kor alatt az alkohol tartalma miatt nem ajánlott, ők inkább a propoliszos mézet fogyasszák.

Propoliszos termékünket megvásárolhatja itt: propolisz krém, vagy propoliszos méz

Virágpor jótékony hatásai

    A virágpor pozitív hatásai

Virágpor

Virágpor

 

  • Energiát ad, növeli az életerőt és a vitalitást. A reggel elfogyasztott nyers virágpor hatalmas lendületet adhat mind a testünknek mind a lelkünknek, az embert próbáló, feladatokkal zsúfolt napjainkon.
  • Gyorsítja az egészséges új sejtek növekedését. Talán a legjobban képes megtámogatni a szervezet sejtjeinek a megújulását, hiszen 20 aminosavat tartalmaz, amiből az ember felépül.
  • Hatékonyan semlegesíti a toxinokat, méregteleníti a szervezetet, főként a belső szerveket, így a beleket a májat az epét. A nyers virágpor intenzív méregtelenítési folyamatokat indít be a testünkben. Éppen ezért folyamatosan növeljük az adagot, ne egyből a normál
  • Csökkentheti a magas koleszterinszintet, hozzájárul a vérünkben lévő rossz fajta koleszterin szintjének csökkentéséhez.
  • Növelheti az alacsony vérnyomást, fokozza a vörös vérsejtek termelődését.
  • Elősegíti a fokozott ellenállást a fertőzésekkel szemben, antibakteriális anyagokat tartalmaz, melyek a kórokozókkal szembeni küzdelem során segítenek.
  • Kiegyensúlyozza az idegrendszer működését. Rengeteg idegrendszer támogató anyag van benne, így például acetilkolin, lecitin és B-vitaminok is jelentős mértékben.
  • Javítja az életminőséget. A virágpor fokozza az egészségi állapotunkat, ez pedig egyenesen az életminőség javulásához vezet.
  • Gátolja a jóindulatú és rosszindulatú daganatok növekedését. Több kísérlet is van arra vonatkozólag, hogy a nyers virágpornak daganat ellenes hatása van.
  • Támogatja a teherbeesést és a terhességet is, hozzájárul a teherbeeséshez – kiváltképpen a méhpempővel együtt fogyasztva. A terhesség alatt támogatja a magzat fejlődését, ellátja az édesanyát a szükséges tápanyagokkal.
  • Lerövidíti a lábadozás idejét, így műtétek után kiváló megoldás lehet a betegeknek.
  • Elősegíti a bőrszövet regenerálódását. Ha bőrünk megviselt, például napsütés vagy szennyeződések okozta hatásoktól, segíthet.
  • Csökkenti a ráncokat, belekeverhetjük arckrémekbe pakolásokba, de elfogyasztva is segíthet az öregedés jeleinek eltüntetésében.
  • Megszünteti az éhséget így támogatja a fogyást. A nyers virágpor fogyasztásával jelentős mértékben hozzájárulhatunk a felesleges súlyoktól való megszabaduláshoz, csökkenthetjük vele éhség érzetünket.Szabályozza a testsúlyt, ezért ajánlott túlsúlyosaknak és cukorbetegek is.
  • Szabályozza a biológiai funkciókat. A szervezetünkben számos folyamat zajlik, melyek sokszor nincsenek egyensúlyban egymással így betegségek forrásai lesznek. Megadja a testünk számára szükséges tápanyagokat, így a felborult egyensúlyi állapot megszűnik.
  • Nyugtat és ellazít. Kiváltképpen a hárs virágpor, de minden más virágpor az idegrendszerre nyugtató és kiegyensúlyozó hatással bír.
  • Lassítja az öregedési folyamatokat, sejtregeneráló hatású az öregedési folyamatok lassítja.
  • Növeli a koncentrációt és javítja a memóriát. Több kutató is igazolta gyermekeken az IQ hányados növekedését több hetes kúrákat követően.  Jelentős mennyiségben tartalmaz az idegrendszerünk számára szükséges fontos tápanyagokat.
  • Aktiválja a belső elválasztású mirigyeket.
  • Helyreállítja az egészséges étvágyat, így anorexiások számára nagyszerű megoldás súlygyarapodás céljából.
  • Fokozza a szexuális aktivitást. A virágpor növeli a szexuális teljesítményünket és hozzájárul a libidó fokozásához.
  • Javítja az állóképességet, az erőnlétet és növeli az energia-szintet. Erős vitalizáló hatású szuperélelmiszer, több mint 100 összetevővel.
  • Erősíti az optimizmust, jótékonyan hat az idegrendszerre.
  • Megelőzi a korai szenilitást, megadja a szervezetnek azokat a tápanyagokat, amelyek az öregkori feledékenység mögött általában állnak.
  • Fokozza a termékenységet, hozzájárul mind a női mind a férfi termékenység fokozásához.
  • Csökkenti a magas vérnyomást, hatékonyan fel tud lépni a magas koleszterinnel szemben, továbbá csökkenti a lerakódásokat az erekben és egyben rugalmassá is teszi őket. Ezek mind vérnyomáscsökkentő hatások.
  • Megszünteti a túlzott kalcium-lerakódásokat.
  • Megszünteti a húgysav túlzott felhalmozódását.
  • Javít a prosztata állapotán. Fogyasztásával a férfiak a középkorban oly gyakori prosztata megnagyobbodás tünetein enyhíthetünk.

Ha felkeltette érdeklődését, nálunk megvásárolhatja a virágport.

NÉHÁNY JÓ TANÁCS A MÉZVÁSÁRLÓKNAK

NÉHÁNY JÓ TANÁCS A MÉZVÁSÁRLÓKNAK

Nagyon sokféle fajtaméz teremhet országunkban. Ezek színe, zamata és az egészségre gyakorolt hatása, valamint felhasználásának lehetősége igen eltérő lehet. A mikor valaki mézet választ, tudnia kell, hogy mire akarja felhasználni.

· Sütéshez a napraforgómézet tartalmazó vegyes virágmézeket ajánlhatjuk, amelyek amellett, hogy olcsóbbak is szépen színezik a süteményeket.

· Nem ajánljuk sütéshez az erősen zamatos mézeket, mint például a hársmézet, a gesztenyemézet, vagy az édesharmat mézeket.

· A krémméz vásárlását a kisgyerekes családoknak javasoljuk, mert a kenyérre kent krémméz nem csepeg le arról. Ezen túl a krémmézet teában is fogyaszthatjuk.

· Akik még csak most ismerkednek a mézzel, először vegyenek akácmézet. Ennek íze nem annyira markáns, minden alkalmazási formában felhasználható, sokáig folyékony marad.

· Meghűléses megbetegedésre, torokfájásra és köhögésre legjobb a hársméz és a gesztenyeméz, lehetőleg hársvirág teában fogyasszuk.

· Az ínyenc fogyasztóknak a zamatosabb mézfajtákat javasoljuk, mint például az erdeiméz, hársméz, gesztenyeméz, aranyvesszőméz, selyemkóróméz, pohánkaméz, somkóróméz, fagyalméz, édesköményméz, levendulaméz, zsályaméz, mentaméz, pohánkaméz.

· A pohánkamézről tudni kell, hogy jellegzetesen aromás méz, de az illatát nem mindenki kedveli.

· A méz kristályosodása természetes fizikai folyamat, amely során a kémiai tulajdonságai nem változnak meg. A kristályos mézet 40 C-os vízfürdőben, vagy végső esetben mikrohullámú sütőben vissza lehet olvasztani, ekkor azonban eltűnhetnek jótékony anyagok!

Bármilyen mézfélét is vásárol valaki, annak szennyező anyagtól mentesnek és sűrűnek kell lennie. A méz sűrű, vagy híg voltát nagyon egyszerűen meg lehet állapítani. Fejre kell fordítani a zárt üveg, és figyelni kell, hogy a levegő buborék milyen gyorsan száll felfelé. Amennyiben túlságosan gyorsan halad, a méz túlságosan híg, sok vizet tartalmaz. Természetesen a buborék sebességét nagymértékben befolyásolja az is, hogy milyen a méz hőmérséklete. Melegben a buborék sokkal gyorsabban száll fel, mint hidegben.
A méz csomagolásának jól kell zárnia, mert különben az oldalára fektetett üvegből kifolyna a méz a táska aljára, és mindent összemézezne.

A méz fogyasztásának aranyszabályai

· Rendszeresen fogyasszunk mézet, mindig tartsunk a konyhaasztalon egy mézes csuprot, amiből mindenki igénye szerint fogyaszthat.

· A mézes kenyér, vagy kalács fogyasztását a felvágottak után tervezzük, így a mézben lévő savak hatása kedvezőbb lesz. Éhgyomorra lehetőleg ne együnk mézet.

· A mézet ne csak gyógyításra, hanem betegség megelőzésre is használjuk, ne csak akkor fogyasszuk, amikor már megbetegedtünk, mert akkor tudat alatt a betegséghez kapcsolódik a méz fogyasztása, és az ellenérzést válthat ki.

· Váltogassuk a mézféleségek fogyasztását, így sohasem unhatunk rá a mézre.

· A méz harmonikus kiegészítői az olajos magvak, ezek közül a dió és a mák, valamint az azokkal ízesített élelmiszerek kiváló édesítőszere a méz, próbálja ki Ön is!

· A kevésbé édes kalácsokhoz, pl. a fonott kalácshoz fogyasszon mézet, előtte kenje meg vajjal, és igyon hozzá kakaót, vagy tejet.

· A teába már csak akkor szabad belekeverni a mézet, amikor már annyira lehűlt, hogy már fogyasztani lehet.

· Sütéshez-főzéshez is használjunk mézet, mert amellett, hogy kellemes pikáns ízt ad a süteménynek higroszkóposságánál fogva a süteményt sokáig puhán tartja (ez csak az egészséges levegőjű lakásokra igaz, a száraz levegőjű panel lakásokban még a mézes sütemény is megaszalódik).

· A mézet önmagában kanállal is fogyaszthatjuk. Általában ezt akkor tesszük, amikor náthásak vagyunk és fáj a torkunk.

· Lehetőleg az esti étkezéseknél ne maradjon el a méz fogyasztása, mert a méz nyugtató tulajdonsága ekkor érvényesül a legjobban.

· Egyszerre ne együnk túl sok mézet, inkább fogyasszunk naponta rendszeresen egy pár kávéskanállal.

· A mézfogyasztás sohase legyen terhes kötelesség, legyen inkább az öröm egyik forrása, a folyamatos egészség alapja.

A mézről általában

Pár fontos tudnivaló a mézekkel kapcsolatban:

 

  • A méz – hacsak nem túl vizes, vagy szennyezett – nem romlik meg. Fajtától függően hajlamos az ikrásodásra, amikor is cukortartalma többé-kevésbé kikristályosodik. A folyamat visszafordítható: ha 40°C-ra melegítjük, a méz visszanyeri eredeti állagát. Az ennél magasabb hőfokra való melegítés hatására a méz elveszíti gyógyító hatását, mivel a benne lévő hasznos hatóanyagok, tápanyagok lebomlanak. A felmelegítés legegyszerűbb módja: az üveggel együtt egy fazékban vízzel melegíteni, míg elkezd folyósodni, majd konyharuhával kivenni. A mikrohullámú sütő nem célszerű, mivel lebonthatja az enzimeket!

    A méz

    A méz

  • A mézet csak ellenőrzött anyagú műanyagban szabad tárolni, mert egyes mézfajták ki tudnak oldani olyan kémiai anyagokat a műanyagból, amelyek egészségkárosító hatásúak lehetnek! Legjobb üvegben vagy kerámiában tárolni!
  • A mézet soha ne keverd forró teához, mert tönkremennek benne az értékes hatóanyagok!
  • Magas szénhidrát tartalmának köszönhetően a leghatékonyabb természetes energiaforrás.
  • 80 %-ban szőlőcukorból és gyümölcscukorból áll, melyek egyszerű cukrok, így kímélik a májat és a hasnyálmirigyet. Édesítésre répacukor helyett használjunk mézet.
  • Gyorsan, közvetlenül a bélből szívódik fel
  • Vértisztító hatása miatt fiatalítja, frissíti a szervezetet
  • Kiváló segítség nemcsak a fáradtság, de a különböző betegségek leküzdésében is
  • Szinte az összes ásványi anyagot tartalmazza, amely az emberi szervezet működéséhez szükséges
  • A vérben kimutatható 24 elem közül 22 megtalálható benne
  • A sötétebb mézek, mint a fenyő vagy a pitypang, gazdagabbak ásványi elemekben, vasban, rézben és mangánban
  • A száraz, sötét, hűvös helyen, zárt üvegben tárolt méz két évig is képes megőrizni vitamintartalmát – magas B1, B2, B6, C vitamin, folsav
  • A méz körülbelül 190 tápanyagot tartalmaz: 19 aminosavat, 33 ásványi anyagot, 11 vitamint, enzimeket, szőlőcukrot, gyümölcscukrot, amely molekulaszerkezetének minden átalakítása nélkül beépíthető a szervezetbe.

Mit csinál a méh a begyűjtött nektárral?

A növények virágaiból összegyűjtött nektár még nagyobb részben vizet tartalmaz, abban a formában nem sokáig tudnák a méhek elraktározni, mert hamar megerjedne. A méz készítésének egyik legfontosabb részét az képezi, hogy a kaptárban található belső munkásméhek az idősebb társaik által összegyűjtött nektárból elpárologtatják a felesleges vizet. A híg nektárt felszívják a mézgyomrukba, elszállítják egy másik sejthez, melyben szétterítik. A levegővel nagy felületen érintkező nektár víztartalma a meleg kaptárban folyamatosan csökken. A páradús levegőt a méhek szárnyrezegtetésükkel keltett légárammal távolítják el a kaptárból.

A nektár és az érlelődő méz felszívása és mozgatása során a méhek garatmirigyéből olyan enzimek kerülnek bele, amelyek az összetett cukrokat egyszerű cukrokká bontják le. A nektár a besűrítéssel egy időben kémiai átalakuláson is keresztülmegy.

A méhek mézhólyagjában található „szelep” szűrő tevékenységet is végez. A nektárba került szilárd alakos elemeket, a virágporokat, az esetleges baktérium és gomba spórákat is képes eltávolítani. Ezeken túl a méhek számára káros anyagok a nektárból a méhek kiválasztó szervébe kerülnek. Természetesen maga az érlelés energia igényes folyamat, a hozzá szükséges energiát a méhek a nektár elfogyasztásából nyerik.

Attól az időtől kezdve tekintjük igazi méznek ezt a kaptárterméket, amikor a víztartalma 18% körüli értéket eléri és a méhek a levegőtől elzárva viaszfedéllel zárják le a mézes sejteket. Ebben a formában a méz hosszú időn keresztül minőségromlás nélkül eltartható, tartalék táplálékot jelent a méhcsalád számára az ínséges időkre. A méhek gyűjtő tevékenységének az a célja, hogy a méhcsalád tartalék élelmet raktározzon el azokra az időkre, amikor a méhek nem tudnak élelmet begyűjteni. A méhek sohasem tudják azt, hogy mennyi élelmet kell elraktározniuk ahhoz, hogy kitartson a legközelebbi hordásig, ezért ha tehetik szakadatlan dolgoznak, kedvező körülmények között jóval többet is képesek begyűjteni.