Virágpor

A méhek szerepe sok ember számára ismeretlen. Pedig sok gyümölcstermő növény vagy virág a méhek nélkül talán már nem is létezne. Ez azonban kölcsönös, mivel ugyanezek a növények adják a méhek táplálékát. A méheknek tehát szükségük van a virágokra, hogy arról virágpor és nektár formájában napi ’kenyerüket’ megkeressék, a virágoknak is fontos a méhek látogatása, mert elvégzik a megporzást, s így a virág termést hoz.

A virágok a legfeltűnőbb színekkel, illatokkal csalogatják a méheket. A méhek rászállnak a virágra, megkeresik a pollenszemeket, majd összekeverik a legjobb virágporokat egy ragacsos anyaggal. Ezt követően belemártják hátsó lábukat és így szállítják el a virágport biztonságosan a kaptárakba. A méhek kizárólag azokat a virágpor-szemeket gyűjtik össze, amelyeknek a legnagyobb a tápanyagtartalma, továbbá azokat, amelyek nitrogénben gazdagok.

Mindazt tartalmazza, ami a szervezetnek az élethez szükséges.Az egyetlen természetes élelmiszer, mely az ismert 22 aminosavból 20 összetevőt – aminosavat tartalmaz, melyekből az emberi test felépül. A különböző növényekről származó virágpor összetétele nem azonos, de mindegyik tartalmaz fehérjéket, aminosavakat, cukrot, ásványi sókat,vitaminokat: B1, B2, B6, C, G, H, P, E, hormonanyagokat, zsiradékokat, illatanyagokat és vizet.

Virágpor

Virágpor

Szemcséiben számos ásványi-,és nyomelem, mint kálium, nátrium, kálcium, cink, szelén, króm, magnézium, mész,réz, kén, foszfor,vas, stb. található.

A méhek által gyűjtött virágpor közel százféle enzimet tartalmaz.

Az emberi szervezet könnyen hasznosítja, egyedül vagy mézzel keverve is fogyaszthatjuk, de legtöbben keverve szeretik. A virágpor 2,71-14,44% zsírt is tartalmaz, melynek mintegy 20%-a telítetlen.

Mind a(z) 4 találat megjelenítve